Céginformációk
Termékeink
Mintaboltok
Elérhetőségek
 
 

Termékeink

 
 

Műszén tömítőelemek

Az alkalmazás irányelvei

A siklócsapágyaknál ismertett alkalmazási tájékoztató itt is érvényes. Alapvető jelentőségű az ellenfelület érdessége. A jó tömítésés és a hosszú élettartam feltétele a polírozott ellenfelület. Az elérendő felületi érdesség Ra<1, amelyet javításnál, felújításnál is figyelembe kell venni. A szénbe való berágódás megakadályozása végett azonos vagy nagyobb felülettel kell készíteni az ellendarabot.

Csúszógyűrűs tömítések

Ezek kiviteltől függően radiális és axiális mozgások tömítésére alkalmasak.

A sugárirányú tömítőgyűrűk sík- vagy gömbfelülettel készülnek. A tömítő felületeket 0,1-0,2 N/mm2 nyomással ajánljuk összenyomni. Főbb alkalmazási területük a különféle szivattyúk, gőzüzemű forgó berendezések, vízpumpák, tömszelencék stb.
Az axiális tömítőgyűrűk egy- vagy többrészes kivitelben készülnek.
Az egyrészes tömítőgyűrűk méretezésénél figyelembe kell venni az acél és a műszén eltérő hőtágulását. Szükség esetén fémpáncélzattal előfeszített műszéngyűrűvel lehet a hőtágulásokat kiegyenlíteni. Az egyrészes axiális tömítőgyűrűk főbb alkalmazási területe szelepek, tolózárak, koromleválasztók, általánosságban a lassan forgó axiális irányba is elmozduló tengelyek.
 
Az többrészes ún. osztott tömítőgyűrűknél az egyes részeket rugó szorítja a munkafelületre. Az ajánlott nyomás a tömítő felületen 0,01-0,015 N/mm2. Főbb alkalmazási területük gőzturbinák, szivattyúk tengelyvégeinek külsö tömszelencéi; kompresszorok dugattyúrúdjainak tömítése, valamint műszénből készült dugattyúgyűrűi.
 
Centrifugális kifeszítésű tömítések
(ún. forgólapátszenek)
Kis nyomású és kis teljesítményű (max. 4-5 bar és 10 m/sec kerületi sebességű) rotációs kompresszorok és szivattyúk forgórészeinek hornyaiban elhelyezett lapátok, amelyeket a centrifugális erő szorít a ház belső falához. (A ház és a forgórész is készülhet műszénből) A forgólapátszenek élettartama függ a ház és forgórész hornyainak felületi finomságától.
 
Vissza a Termék választáshoz!